Jaget av Gestapo gjennomført for 600 deltakere i Trondheim

I mars /april gjennomførte vi også Jaget av Gestapo for Humanetisk forbund i Trondheim. Med nesten 600 deltakere måtte spillet kjøres over fire dager, fordelt på to helger. Det store antallet deltakere gjorde også at vi måtte kjøre en annen variant av spillet, som vi kaller «statisk utgave». Dette fordi deltakerne befinner seg på et avgrenset område under hele spillet, i stedet for å gå gjennom en løype.

Fra Jaget av Gestapo i Trondheim, i det spillet skal til å starte.

Fra Jaget av Gestapo i Trondheim, i det spillet skal til å starte.

Dermed ble det nødvendig å endre bakgrunnen i spillet en del. I denne utgaven spiller deltakerne ungdom som er kalt inn til Arbeidstjenesten (AT), en halvmilitær organisasjon som drev med manuelt arbeid i landbruket, skogbruket og for byggebransjen. Det var også en del overbeviste nazister i AT, men ikke mer enn at den ble betegnet som en ikke-nazistisk organisasjon i rettsoppgjøret etter krigen. Den kanskje største faren i manges øyne var at AT skulle bli brukt som en slags rekruttskole for videre tjeneste i Waffen-SS.

(Les mer på Wikipedia: NS Arbeidstjeneste)

Deltakerne måtte gjennom teambuilding, militær drill og «ideologisk opplæring» i et miljø som ga følelsen av hvordan ideologien i en totalitær stat påvirker alt og alle. Samtidig hadde Gestapo etablert en forhørssentral i det mørke og gufne fjellanlegget i Hegra festning. Tilsammen ga spillet et inntrykk av hvordan det var å leve i et nazistisk diktatur som Norge var under krigen.

Denne statiske varianten er bedre egnet for store grupper enn løype-varianten, og fokuserer mer på opplevelsen av diktaturet enn å gjøre konkrete valg der og da. Derfor får man også mer læringsutbytte ut av spillet ved å ha samtaler med deltakerne i forkant og spesielt i etterkant. Et eget veiledningshefte for kursholdere er under utarbeidelse.